Back to Top
Ugrás a tartalomra

Érteni és megértetni az erdélyi gyermekgyógyászat kihívásait

GYORSMENÜ
HÍREK, ESEMÉNYEK, BEJEGYZÉSEK
csak szakembereknek nem csak szakembereknek szülőknek minden hír

Kivezetés a gyermekgyógyászatból


Közlemény 2024.03.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Gyakorló gyermekorvosként gyakran tapasztalom, hogy egyes szülőknek olyan elvárásai vannak irányunkba, amelyeknek lehetetlen eleget tenni. Az elvárások és a valóság néha nagyon távol esnek egymástól. Azt hiszem, szükség lenne egy fajta bevezetőre, amelyben körvonalazzuk, hogy mire számíthat a szülő a gyermek vizsgálata során. És mire nem.

Nézzük először, hogy mit várnának el, sokan hogyan képzelik az ideális gyermekellátót:
♦ szeretnék, ha garantálnánk gyermekük egészségét,
♦ ha előre jeleznénk, amikor hányás, lázgörcs és egyéb panaszok jelentkeznek,
♦ ha a gyógyszerek azonnal hatnának és megállítanák a betegséget ...

Tovább olvas ...

Fájdalomkezelő kisokos


Ajánló 2023.11.01 - admin

A Bethesda Gyermekkórház és a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent dr Major János és Varga Zsófia Katalin könyve, a Fájdalomkezelő kisokos, amely támogatást nyújt visszatérő fájdalommal küzdő fiataloknak és szüleiknek.
Megküzdési stratégiák, konkrét tippek, gyakorlati példák segítik a családokat a fájdalom kezelésében! A kalauz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, de célja segítséget nyújtani a különböző kezelések közötti eligazodásban.

Tovább olvas ...

A véletlen gyógyszermérgezések megelőzése


Ismertető 2023.03.22 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Néhány napja az AAP közleményt adott ki, miszerint 10 pontban jól összefoglalhatók a gyermekkori gyógyszermérgezések megelőzésének fontosabb szabályai. Érdemes több figyelmet fordítani erre a problémára, ugyanis egy 2006-2010 között zajló romániai felmérés is arra a következtetésre jutott, hogy a 6099 feldolgozott gyermekkori mérgezéses baleset leggyakoribb oka gyógyszermérgezés volt.

A megelőzés szabályai a következők:
1. Az otthon használt gyógyszereket tárolja zárható szekrényben vagy olyan polcon, ahol gyermek nem érheti el. Gondoljon arra, hogy általános tapasztalat, hogy a (recept nélkül kapható) gyógyszermérgezéses esetek kb. felében a gyermek úgy jut hozzá a gyógyszerhez, hogy székre, játékra vagy más tárgyra mászik, hogy elérje azt. 

Tovább olvas ...

Tej(fehérje)allergia


Ismertető 2022.10.13 - Dr. Kovács Katalin

A tejallergia, vagy ahogy az irodalomban legtöbbször olvasható tejfehérje-allergia, gyakorisága két éves kor alatt kb. 0,5-7%-os. Mivel tünetei nagyon vátozatosak gyakran nem diagnosztizálják a betegséget, a szülők pedig abban a tudatban élnek, hogy nagyon sírós, nyűgös gyermekük van, aki gyakran „szed össze” vírus-fertőzéseket.

Kialakulásában, a laktózintoleranciával ellentétben, ahol a tejcukor lebontása akadályozott, a tejben található fehérjéknek, mint például a kazeinnek, béta- és alfa-laktoglobulinnak van szerepe. A gyermek szervezete tejallergia esetén ezeket a fehérjéket idegenként ismeri fel, és túlzott immunreakcióval válaszol rájuk. Ennek erdményeképpen  nagyon változatos klinikai kép alakulhat ki.

Tovább olvas ...

A házipatika gyógyszerei


Közlemény 2022.05.21 - Dr. Koncsag-Szász Előd

GYÓGYSZERLISTA 2 év felettiek számára: 
♦ kétféle lázcsillapító ♦ hidrogén-peroxid 3% ♦ sebfertőtlenítő ♦ antihisztamin ♦ hasmenés gyógyszerei ♦ székrekedés gyógyszerei ♦  rehidráló oldat ♦ aktív szén ♦ saját gyógyszerek krónikus betegségre ♦ kötszerek ♦ ragtapasz ♦ olló ♦ lázmérő ♦ nedves törlő.
Továbbá kiegészíthető: ♦ hányáscsillapító (utazáshoz) ♦ torokfertőtlenítő spray ♦ orrspray ♦ probiotikum ♦ rovarcsípésre kenőcs ♦ mentolos rázókeverék ♦ emésztőenzim ♦ savcsökkentő ♦ kézfertőtlenítő ♦ egészségügyi szesz.
Egyéb: ♦ fecskendő (mércének) ♦ rovar-riasztó ♦ napolaj ♦ szőlőzsír ♦ kullancs-csipesz ♦ kesztyű.

Tovább olvas ...

Serdülők egészséges táplálkozása


Közlemény 2022.04.06 - Dr. Hatházi Annamária

Kedves Fiatal!

Tapasztalhattad, hogy egyre több dologban dönthetsz szabadon. Például Te döntöd el, hogy milyen ruhát veszel fel, milyen zenét hallgatsz, mennyi időt töltesz a barátokkal. Készen állsz arra, hogy az egészségedre vonatkozó döntéseket is kézbe vedd vagy legalább erősen befolyásold. Rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükséged ahhoz, hogy elég energiád legyen a növekedéshez, fejlődéshez és az aktív életmódhoz. Hogy mennyi energiára van szükséged? Az attól függ, hogy hány éves vagy, lány vagy vagy fiú, mennyit sportolsz. Használd a kalória kalkulátort, és tudni fogod, hogy naponta átlagosan mennyi energiával tudod feltölteni az aksit Ha azt
szeretnéd tudni, hogy valójában mennyi kalóriát fogyasztasz, akkor legalább néhány napra próbálj ki egy mobilos ételnapló alkalmazást, ami kiszámolja a bevitt energiát is.

Tovább olvas ...
GYORSMENÜ
ESEMÉNYNAPTÁR
17

EndoPed XI.

-

Temesvár

Április

18

EME XXXII.

-

Marosvásárhely

Április

31

FIGYEK XXII.

-

Kecskemét (HU)

Május

14

MGyT Nagygyűlés 2024

-

Debrecen (HU)

November

HÍRFIGYELŐ

már 18: Mennyit aludjon?


Az AHA és AAP álláspontja a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásról gyermekkorban.

feb 6: Az acne kezelése


Néhány napja jelent meg az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia útmutatása az acne vulgaris kezeléséről 9 éves kortól. 

nov 15: Catarrhalis otitis media irányelv


15 év után frissítették a catarrhalis otitis media NICE irányelvet

okt 28: Ne tiltsuk a nyugtató cumizást?


Metaanalízis bizonyítja, hogy a nyugtató cumi használatának nincs negatív hatása a szoptatás időtartamára

szep 20: A cukorbeteg gyermek ellátása


Megjelent az Amerikai Diabetes Társaság 2023-as útmutatója

KERESÉS A HONLAPON