Asociația ERPE Szakcsoport a fost înregistrată în Registrul Național al Organizațiilor și Fundațiilor în martie, 2019, fiind fondată de către 13 medici: Ágoston Klára Zsuzsa (Baraolt), Bodoni-Imre Tímea (Odorheiu Secuiesc), Csepán Emőke-Theodora (Sovata), Ellenes-Jakabffy Zoltán-Imre (Oradea), Gyulai Gabriella (Sfântu Gheorghe), Jancsó Réka (Odorheiu Secuiesc), Koncsag-Szász Előd (Odorheiu Secuiesc), Máthé Tünde-Edina (Odorheiu Secuiesc), Molnár Ildikó (Odorheiu Secuiesc), Nagy Annamária (Gheorgheni), Sántha Klaudia-Kármen (Miercurea Nirajului), Sipos Emese (Târgu Mureș), Tóth Zsuzsa (Miercurea Ciuc).

Obiectivul principal:

Asociaţia este o organizație profesională, nu are scop patrimonial, este apolitică, acţionează în interes public, respectiv în interesul membrilor săi și are ca scop principal dezvoltarea serviciilor de asistență pediatrică, promovarea utilizării limbii materne a pacienților în cursul acordării unor servicii medicale, sprijinirea morală și financiară a medicilor pediatri, sprijinirea și promovarea activității științifice a medicilor pediatri, reprezentarea și promovarea intereselor medicilor pediatri, promovarea sănătății și a unui stil de viață sănătos, îmbunătățirea calității asistenței pediatrice prin dezvoltarea performanței profesionale a specialiștilor implicați în asistența pediatrică, precum și prin finanțarea achiziționării unor instrumente necesare desfășurării activității de pediatrie, sprijinirea și întărirea economică și profesională a fiecărui praxis de pediatrie.

Președintele asociației nou-înființate este Ágoston Klára-Zsuzsa, vice-președintele executiv este Koncsag Szász Előd, secretarul Sipos Emese, iar membrii consiliului executiv sunt Jancsó Réka și Sántha Klaudia Kármen. Sediul asociației se află la adresa Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Secția Pediatrie.

Antecedente

Povestea asociației a început de fapt în luna mai, 2013. La o conferință din străinătate medicii pediatri participanți, stând la o masă, la cina festivă a conferinței, și-au dat seama că acasă nu au ocazia să discute despre problemele locale, actuale ale medicinei pediatrice, pentru că nu există o organizație locală funcțională. Peste un an, în 2014, au organizat prima întâlnire a medicilor pediatri din regiune, la Odorheiu Secuiesc, sub forma unui simpozion, cu tema: Durerea abdominală la copil. Evenimentul a avut succes, au participat cca. 45-50 de medici cu prezentări de caz din practica fiecăruia. De atunci au fost organizate anual aceste întâlniri, în 2015 la Miercurea Ciuc, în 2016 la Sfântu Gheorghe, în 2017 la Borzont, în 2018 la Miercurea Nirajului. În urma întâlnirilor și discuțiilor s-a ajuns și la elaborarea de protocoale de investigații și tratament pentru mai multe boli pediatrice, având la bază ghidurile naționale și internaționale publicate. În 2019 a sosit vremea înregistrării oficiale a asociației.

 

PROIECTE:

1. Cursuri de perfecționare

Organizăm anual un curs de perfecționare de pediatrie în limba maghiară pentru medici pediatri și medici de familie, cu tematică considerată actuală și utilă. Cu aceste ocazii invităm personalități de renume din țară și din străinătate, care ne pot ajuta la îmbunătățirea calității serviciilor medicale pediatrice.

2. Simpozion de pediatrie

La simpozioanele de pediatrie medicii pediatri au ocazia de a-și împărtăși experiențele profesionale sub forma prezentărilor de caz urmate de discuții.

3. Informații pentru bolnavi, colecție de cursuri educaționale

Părinții și bolnavii din zilele noastre solicită din ce în ce mai frecvent informații despre boli și tratamentul acestora, dorind să înțeleagă mecanismele care duc la apariția bolilor și alternativele posibile de tratament. Asociația noastră pune accent pe îmbunătățirea metodelor de comunicare medic-pacient, și oferirea informațiilor solicitate într-un limbaj corespunzător. Din experiența medicilor pediatri din regiune reiese că ar fi nevoie de organizarea unor cursuri educaționale și de prevenție pentru copii și părinți, cu scopul îmbunătățirii cunoștințelor medico-sanitare a populației din zonă. Din cauza programului încărcat al medicilor pediatri de multe ori întâmpinăm greutăți în această activitate. Colecția noastră de cursuri educaționale oferă ajutor și poate fi folosită de membrii asociației.

4. Ghiduri și protocoale de tratament

Cunoscând inegalitățile din sistemul sanitar pediatric din zona noastră, încă din anul 2016 ne-am propus să întocmim ghiduri și protocoale de tratament adaptate la condițiile și posibilitățile locale, având la bază ghidurile naționale și internaționale. În ultimii ani am reușit întocmirea de protocoale de investigații și tratament pentru mai multe boli pediatrice.

5. Site-ul web gyermek.ro

Acest web-site este util în primul rând pentru comunicarea dintre membrii asociației, dar ajută și la comunicarea informațiilor necesare către pacienți și părinți.

6. Lista „Unde trimit pacientul”?

După cum știm foarte bine zona noastră este deficitară în medici pediatri supraspecializați în diferite domenii. Medicii din spitalele mici de multe ori întâmpină greutăți în îndrumarea pacienților către centrele și clinicile de pediatrie, unde ar putea beneficia de tratamentul optim al afecțiunii lor. Medicii din spitalele orășenești de multe ori nici nu cunosc posibilitățile de investigații și tratament din centrele universitare. Prin comunicarea eficientă dintre specialiști și folosirea experiențelor colegilor putem ajuta pacienții în optimizarea procesului de investigații și tratament la distanță.

 

RAPORT DE ACTIVITĂȚI PE ANUL 2019

În anul 2019 am organizat primul curs de perfecționare la Odorheiu Secuiesc, cu tematică de dermatologie pediatrică, și al VI-lea Simpozion de Pediatrie la Tălișoara. Membrii asociației au fost activi în privința organizării cursurilor educaționale și de prevenție pentru copii și părinți. S-a finalizat protocolul de investigații și tratament al traumatismelor craniene minore, care conține și indicațiile pentru părinți în limba română și maghiară. Am reușit să înființăm colecția de cursuri educaționale pentru ajutorul membrilor asociației. S-a conturat proiectul site-ului web, gyermek.ro. Am acționat la rezolvarea problemelor organizatorice apărute în timpul primului an de funcționare.