Back to Top
Ugrás a tartalomra

Node view

A fiziológiás phimosis és annak korszerű, konzervatív  kezelése

A gyermekorvos munkája során gyakran találkozik a phimosis terápiájának kérdésével, ezért fontos, hogy meg tudja különböztetni a fiziológiás és patológiás phimosis-t. Az új nemzetközi ajánlások, fiziológiás phimosis esetén egyre konzervatívabb megoldást kínálnak, így  megóvhatjuk a gyermeket a felesleges vizsgálatoktól, fájdalmas beavatkozásoktól és sok esetben egy műtéttől is.

Phimosis: fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fityma túlér a makkon, a fitymagyűrűt pedig nem lehet hátrahúzni, mert szűkebb a makk átmérőjénél.

2 formája ismert:
     A. Élettani csecsemőkori fitymaszűkület (átmeneti állapot)
     B. Kóros (másodlagos, nem élettani) fitymaszűkület

A. Élettani csecsemőkori fitymaszűkület

Az újszülöttek csak mintegy 4%-ának húzható hátra a fitymája a makk karimája mögé, és még 5 éves korban is a gyermekek mintegy 70%-ánál részleges vagy teljes celluláris adhézió, következményes élettani phimosis észlelhető. Az újszülötteknél, csecsemőknél tehát normális, ha még nem húzható hátra a fityma, mindenféle beavatkozás nélkül – fokozatosan fog feltágulni, és az idő előrehaladtával egyre jobban hátrahúzhatóbbá válik a sejtes letapadás oldódásával együtt. A fityma makktól történő elválása a méhen belüli élet végén meginduló természetes folyamat eredménye, amelynek üteme változó, kisgyermekkorban általában még nem fejeződik be teljesen. A megszületést követően a pénisz növekedése, a fityma bőre alatt termelődő ún. smegma, és később a fiziológiás erekciók elősegítik a fityma makktól történő elválásának folyamatát, amelynek során a fityma és a makk összetapadása fokozatosan megszűnik. 

CAVE! Élettani fitymaszűkület esetén a legfontosabb szabály, hogy ne nyúljunk a kisfiú  fitymájához, a jelenség egy állapot, mely nem igényel teendőt! Tilos az erőltetett hátrahúzás, mert többszörös berepedést okozhat a fitymán, ami heggel gyógyul és valódi, operálandó szűkületet okozhat.

B. Kóros (másodlagos, nem élettani) fitymaszűkület

A patológiás phimosis előfordulási gyakorisága 0 és 16 százalék között mozog. A patológiás phimosis esetén a fityma körkörösen beszűkült, az előbőr hegesedése, illetve krónikus gyulladása következtében teljesen immobilis. Ez a hegesedett terület általában fehér, fibrózus elváltozásként látható a húgycsőnyílás területe körül. A jelenség gyakrabban fordul elő korai „erőltetett” hátrahúzások után, de kialakulhat korábbi gyulladásos folyamat, irritáció miatt is. 

CAVE! Figyelmeztető, kóros állapotra utaló jelek: 
  • vékony sugárban, erőtlenül, akadozva, csepegve távozó vizelet
  • fájdalmas vizelés
  • a fájdalmas erekció 
  • a fityma visszatérő gyulladásai
  • "balloning" jelenség (Amennyiben ezt a jelenséget fiziológiás phimosis esetén észleljük és a fitymára gyakorolt enyhe nyomással az eredeti állapot visszaállítható, akkor a folyamat nem tekintendő kórosnak és az esetek nagy részében magától megoldódik. Amennyiben a ballooning jelenség patológiás phimosishoz társul, és a fityma nem helyezhető vissza eredeti helyzetébe, a vizeletsugár akadozó, gyenge vagy nem észlelhető.)

phimosis

A) A bőr egészséges, hegesedésmentes. Fiziológiás fimózis esetén a fityma kivezető nyílása mindig zárva van, és a makk nem látható, hacsak a fityma nincs hátrahúzva, ahogy a vizsgáló a fényképen tette. B) A patológiás phimosis esetében a makk és a húgycsőnyílás a fityma visszahúzása nélkül is látható, mivel a heges gyűrű nyitva tartja a fityma kivezető nyílást.

Sejtes letapadás (adhesio cellularis preputii)

A fityma makktól történő elválása már a magzati kor végén elkezdődik, ám a folyamat sokszor még kisgyermekkorban sem fejeződik be. Szintén normális élettani állapot tehát, hogy a fityma egy finom hártyával rátapadt a makkra − gyakori, hogy a fitymán lévő nyílás alig látható −, és arról fokozatosan, az életkor előrehaladtával magától leválik. A folyamat legkésőbb kamaszkorra lezárul. 

Smegma

A smegma leváló hámsejtekből és mirigyek által termelt váladékból álló sárga, fájdalmat nem okozó, nem bűzös élettani váladék, mely a makk és fityma között képződik. Amíg a fityma a makkhoz van tapadva, addig a smegma sem tud kiürülni. Pusztán a smegma jelenléte és láthatóvá válása nem igényel teendőt, az életkor előrehaladtával a fityma és a makk szétválása a jelenséget spontán megszünteti. 

A fiúk intim higiéniája

Az újszülött  és a kisbabák fitymája nem igényel speciális kezelést, a hetente 2-3 alkalommal szükséges fürdetés során a gyermek nemi szervének óvatos megtisztítása elegendő. Az élet első 4–6 hetében javasolt nem irritáló babafürdetőket alkamazni.
A gyermek fürdés során húzza vissza a fitymát (amíg a szövet engedi), és tisztítsa meg az alatta lévő területet. Pisilés előtt is mosson kezet, és vizeletürítéskor húzza hátra a fitymát. Ha végzett, itassa fel a vizelet cseppeket és húzza vissza a bőrt (megelőzhető az újbóli visszatapadás és a fitymagyulladás, amit az ott levő baktériumok okoznak).

CAVE! A fityma 6 hónapos kor előtti hátrahúzása nemcsak szükségtelen és fájdalmas, de a következményes hegesedés kialakulásának lehetősége miatt veszélyes és tilos!

A fiziológiás phimosis kezelése

A fiziológiás phimosis a legtöbb fiúgyermek esetében rendszerint 7 éves korig (egyesek szerint legkésőbb 14–16 éves korig) önmagától, mindenféle beavatkozás nélkül megoldódik. Romániában azonban a szakemberek többsége 3 éves kortól javasolja a konzervatív kezelés elkezdését, kiegészítve fitymatornával. 

Fitymatorna kivitelezése: Húzzuk hátra a fitymát, itt tartsuk meg egy kis időre (fél-egy perc), majd finoman húzzuk vissza a helyére. Ajánlott 1-3 hónapon át, naponta akár többször is végezni. A fityma tágítását pelenkacsere során, illetve fürdést követően ajánlott végezni, mivel a meleg víz segíti a a szövetek felpuhulását.

CAVE! A hátrahúzott fityma MINDIG kerüljön vissza eredeti pozíciójába, mert elszoríthatja a makk keringését és paraphimosis kialakulásához vezet (ez már SÜRGŐSSÉGI kórkép).

Lokális szteroid kezelés: A helyi szteroidokat több mint 2 évtizede próbálták ki phimosis esetén. Az elmúlt években elvégzett nagy, átfogó vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a felületi szteroidkrémek a placebónál hatékonyabbak, biztonságosak, és a műtéti beavatkozások száma ezzel a konzervatív terápiával jelentősen csökkenthető. A hatékonysági adatok 65 és 95% között mozognak (a variabilitást számos tényező befolyásolja pl. életkor, a phimosisi súlyossága, rendszeres torna elvgézése, krém megfelelő alkamazása).

Hatásmechanizmusa: A szteroidok a lipokortin termelésének serkentésével hatnak, aminek következtében foszfolipáz A2 aktivitása gátlás alá kerül, így az arachidonsav termelése csökken. A szteroidok emellett csökkentik az mRNS-t is, és így az interleukin-1 képződését is. Ezek a mechanizmusok hozzájárulnak a gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív hatásokhoz. Szteroid hatására a glükózaminoglikánok (különösen a hialuronsav) fibroblasztok általi bőrszintézise ill. az epidermális proliferáció és a stratum corneum vastagsága csökken, ami hozzájárul a bőr elvékonyodásához. Mellékhatás: a lokális szteroid mellékhatásai ritkák és enyhék.

CAVE! Balanitisben (pénisz előbőrének gyulladása) szenvedő gyerekek azonban rosszul reagálnak a helyi szteroidokra. Ez ilyen esetekben szűrő eszközként szolgálhat. Visszatérő balanitis esetén a fiziológiás szűkületet is kell kezelni, kortól függetlenül, hogy az ne vezessen kóros szűkülethez. 

A szteroid kezelés alkalmazása (UpToDate, 2018): 0.05%-os betametazon (hasonló eredmény 0.1%-os betametazonnal) krém naponta kétszeri alkalmazása, közvetlenül a makkra, legfeljebb 6 héten át, kiegészítve fitymatornával. Terápia befejezése után, ha a fityma hátrahúzhatósága  idővel csökken, ajánlott egy második lokális szteroid kúrát alakmazni.


Forrás:
  •  Care of the uncircumcised penis in infants and children, Uptodate.com, topic updated Aug 16, 2017
  •  Neonatal and child male circumcision: a global review 2010 World Health Organization
  •  A fiziológiás phimosis korszerű kezelése, Szakács Krisztina, Pölöskey Péter, Kovács Ákos, Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Lektorálta: Dr. Simon Alpár gyermeksebész

Megosztás

HÍREK, ESEMÉNYEK, BEJEGYZÉSEK
csak szakembereknek nem csak szakembereknek szülőknek minden hír

Kivezetés a gyermekgyógyászatból


Közlemény 2024.03.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Gyakorló gyermekorvosként gyakran tapasztalom, hogy egyes szülőknek olyan elvárásai vannak irányunkba, amelyeknek lehetetlen eleget tenni. Az elvárások és a valóság néha nagyon távol esnek egymástól. Azt hiszem, szükség lenne egy fajta bevezetőre, amelyben körvonalazzuk, hogy mire számíthat a szülő a gyermek vizsgálata során. És mire nem.

Nézzük először, hogy mit várnának el, sokan hogyan képzelik az ideális gyermekellátót:
♦ szeretnék, ha garantálnánk gyermekük egészségét,
♦ ha előre jeleznénk, amikor hányás, lázgörcs és egyéb panaszok jelentkeznek,
♦ ha a gyógyszerek azonnal hatnának és megállítanák a betegséget ...

Tovább olvas ...

Romániai gyermekgyógyász szervezetek


Közlemény 2023.12.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Az elmúlt években Romániában - nyugati mintára - számos gyermekgyógyászati szubspecilitás létrehozta a maga szakmai szervezetét attól függetlenül, hogy az térségünkben önálló szakterület vagy sem. A társaságok honlapján látható, hogy mindenhol élénk tudományos tevékenység zajlik, konferenciákat szerveznek, némelyek folyóiratot szerkesztenek, kommunikálnak a társszakmákkal és a betegekkel/szülőkkel egyaránt.

Tovább olvas ...

Fájdalomkezelő kisokos


Ajánló 2023.11.01 - admin

A Bethesda Gyermekkórház és a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent dr Major János és Varga Zsófia Katalin könyve, a Fájdalomkezelő kisokos, amely támogatást nyújt visszatérő fájdalommal küzdő fiataloknak és szüleiknek.
Megküzdési stratégiák, konkrét tippek, gyakorlati példák segítik a családokat a fájdalom kezelésében! A kalauz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, de célja segítséget nyújtani a különböző kezelések közötti eligazodásban.

Tovább olvas ...