Back to Top
Ugrás a tartalomra

Node view

Veres Gábor mentordíj és ösztöndíj

2023.08.30 - admin

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége és a Fiatal Gyermekorvos Szekció megalapította a Veres Gábor mentordíjat és a Veres Gábor ösztöndíjat, amely pályázatok szeptember 5-ig benyújthatók.

A Veres Gábor mentordíj a hazai gyermekorvoslás megtartásának legfontosabb zálogaként a fiatal orvosgenerációk felnövekedésének, megerősödésének támogatását tartja. A mentordíj célja, a fiatal gyermekgyógyászok gyakorlati és elméleti képzését, gyógyító vagy kutató munkáját segítő, kiemelkedő mentori tevékenység elismerése. Mentordíjra rezidensek/fiatal szakorvosok jelölhetik az általuk kiválasztott személyt. A díj odaítélésének a feltétele, hogy a díjazott a Magyar Gyermekorvosok Társaságának a rendes tagja legyen. A mentordíj 4 kategóriában pályázható a következők szerint: 1. Klinikák és országos intézetek, 2. Megyei és városi kórházak, 3. Alapellátásban dolgozók, 4. Határon túli orvosok. Rezidensek, fiatal szakorvosok nyújthatják be az általuk jelölni kívánt mentorról a pályázatot. A díjazottak mentori tevékenységük elismerése és megbecsülése jeleként - az orvostudomány (gyógyítás, kutatás, oktatás) és a művészetek szoros kapcsolatának kifejezéseképpen - egy kortárs képzőművészeti alkotást kapnak. A díjat a négy kategóriában minden évben az MGYT Fiatal Gyermekgyógyászok szekciója titkos szavazás útján ítéli oda. A díjak átadása pedig idén az MGYT 2023. évi kongresszusán lesz. A pályázatot online formában lehet benyújtani, amely ezen a linken érhető el.

A Veres Gábor ösztöndíj rezidensek/fiatal szakorvosok számára szóló pályázat, amely célja a fiatal csecsemő- és gyermekgyógyászok támogatása, mobilizálása, melyet a mentordíjhoz hasonlóan a fenti négy kategóriában lehet megpályázni. A pályázatot a rezidensek/fiatal szakorvosok saját részükre nyújthatják be. A pályázat során elnyerhető anyagi támogatás fordítható tanulmányi útra, érdeklődési területnek megfelelően a szakmailag vezető intézetbe való látogatásra/gyakorlatra, konferencián való részvételre, vagy akár kutatás támogatására. Az ösztöndíjak átadása idén szintén az MGYT 2023. évi kongresszusán lesz. A pályázati lap letölthető alább:

VG_osztondij.pdf (51.13 KB)

A pályázatok benyújtási határideje: 2023.09.05. Minél több pályázat beérkezését várva:

Dr. Gárdos László, MGYT elnök -  Dr. Mogyorósy Gábor, MGYT főtitkár - Dr. Csizek Zsófia, Fiatal Gyermekorvos Szekció elnök

Megosztás

HÍREK, ESEMÉNYEK, BEJEGYZÉSEK
csak szakembereknek nem csak szakembereknek szülőknek minden hír

Kivezetés a gyermekgyógyászatból


Közlemény 2024.03.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Gyakorló gyermekorvosként gyakran tapasztalom, hogy egyes szülőknek olyan elvárásai vannak irányunkba, amelyeknek lehetetlen eleget tenni. Az elvárások és a valóság néha nagyon távol esnek egymástól. Azt hiszem, szükség lenne egy fajta bevezetőre, amelyben körvonalazzuk, hogy mire számíthat a szülő a gyermek vizsgálata során. És mire nem.

Nézzük először, hogy mit várnának el, sokan hogyan képzelik az ideális gyermekellátót:
♦ szeretnék, ha garantálnánk gyermekük egészségét,
♦ ha előre jeleznénk, amikor hányás, lázgörcs és egyéb panaszok jelentkeznek,
♦ ha a gyógyszerek azonnal hatnának és megállítanák a betegséget ...

Tovább olvas ...

Romániai gyermekgyógyász szervezetek


Közlemény 2023.12.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Az elmúlt években Romániában - nyugati mintára - számos gyermekgyógyászati szubspecilitás létrehozta a maga szakmai szervezetét attól függetlenül, hogy az térségünkben önálló szakterület vagy sem. A társaságok honlapján látható, hogy mindenhol élénk tudományos tevékenység zajlik, konferenciákat szerveznek, némelyek folyóiratot szerkesztenek, kommunikálnak a társszakmákkal és a betegekkel/szülőkkel egyaránt.

Tovább olvas ...

Fájdalomkezelő kisokos


Ajánló 2023.11.01 - admin

A Bethesda Gyermekkórház és a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent dr Major János és Varga Zsófia Katalin könyve, a Fájdalomkezelő kisokos, amely támogatást nyújt visszatérő fájdalommal küzdő fiataloknak és szüleiknek.
Megküzdési stratégiák, konkrét tippek, gyakorlati példák segítik a családokat a fájdalom kezelésében! A kalauz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, de célja segítséget nyújtani a különböző kezelések közötti eligazodásban.

Tovább olvas ...