Back to Top
Ugrás a tartalomra

User

Dr. Koncsag-Szász Előd

Székelyudvarhely - Odorheiu-Secuiesc

Általános gyermekorvos vagyok. 2006-ban Marosvásárhelyen szereztem orvosi diplomát, a következő öt évben gyermekgyógyászatra szakosodtam. 2012 óta a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban dolgozom, 2019-ben szereztem főorvosi fokozatot. Szívügyem az erdélyi magyar nyelvű gyermekgyógyászati továbbképzés szervezése és fenntartása. A gyermekek kezelésében a minimalizmus elvét követem: átlagosnál kevesebb gyógyszert, kevesebb antibiotikumot használok. Szívesen foglalkozom betegoktatással, ismeretterjesztéssel.


Sunt medic pediatru. Am obținut diploma de medic la Târgu Mureș în anul 2006, după care am ales specialitatea de pediatrie. Din anul 2012 lucrez la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, în 2019 am obținut gradul de medic primar. Consider că este importantă perfecționarea continuă în pediatrie, am organizat mai multe cursuri în ultimii ani. Sunt minimalist în privința tratamentului bolilor pediatrice, folosesc cât se poate de puține medicamente și antibiotice. Mă ocup cu plăcere de educarea medicală a asistenților, părinților sau pacienților.

Dr. Koncsag-Szász Előd

Székelyudvarhely
HÍREK, ESEMÉNYEK, BEJEGYZÉSEK
csak szakembereknek nem csak szakembereknek szülőknek minden hír

Kivezetés a gyermekgyógyászatból


Közlemény 2024.03.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Gyakorló gyermekorvosként gyakran tapasztalom, hogy egyes szülőknek olyan elvárásai vannak irányunkba, amelyeknek lehetetlen eleget tenni. Az elvárások és a valóság néha nagyon távol esnek egymástól. Azt hiszem, szükség lenne egy fajta bevezetőre, amelyben körvonalazzuk, hogy mire számíthat a szülő a gyermek vizsgálata során. És mire nem.

Nézzük először, hogy mit várnának el, sokan hogyan képzelik az ideális gyermekellátót:
♦ szeretnék, ha garantálnánk gyermekük egészségét,
♦ ha előre jeleznénk, amikor hányás, lázgörcs és egyéb panaszok jelentkeznek,
♦ ha a gyógyszerek azonnal hatnának és megállítanák a betegséget ...

Tovább olvas ...

Romániai gyermekgyógyász szervezetek


Közlemény 2023.12.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Az elmúlt években Romániában - nyugati mintára - számos gyermekgyógyászati szubspecilitás létrehozta a maga szakmai szervezetét attól függetlenül, hogy az térségünkben önálló szakterület vagy sem. A társaságok honlapján látható, hogy mindenhol élénk tudományos tevékenység zajlik, konferenciákat szerveznek, némelyek folyóiratot szerkesztenek, kommunikálnak a társszakmákkal és a betegekkel/szülőkkel egyaránt.

Tovább olvas ...

Kórházlátogatási beszámoló


Ismertető 2023.05.17 - Dr. Koncsag-Szász Előd

2023 május 8-12 között szakmai látogatást tettem a ceglédi Toldy Ferenc kórház gyermekosztályán és egy ceglédberceli gyermek-háziorvosi rendelőben. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatom főbb benyomásaimat, tapasztalataimat.

Cegléd városnak 35000 lakosa van, kórházuk 740 ágyas, ezen belül a gyermekosztály 30 ágyas - ezek a paraméterek összemérhetők a székelyudvarhelyi hasonló keretszámokkal.

A teljes tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie!

A véletlen gyógyszermérgezések megelőzése


Ismertető 2023.03.22 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Néhány napja az AAP közleményt adott ki, miszerint 10 pontban jól összefoglalhatók a gyermekkori gyógyszermérgezések megelőzésének fontosabb szabályai. Érdemes több figyelmet fordítani erre a problémára, ugyanis egy 2006-2010 között zajló romániai felmérés is arra a következtetésre jutott, hogy a 6099 feldolgozott gyermekkori mérgezéses baleset leggyakoribb oka gyógyszermérgezés volt.

A megelőzés szabályai a következők:
1. Az otthon használt gyógyszereket tárolja zárható szekrényben vagy olyan polcon, ahol gyermek nem érheti el. Gondoljon arra, hogy általános tapasztalat, hogy a (recept nélkül kapható) gyógyszermérgezéses esetek kb. felében a gyermek úgy jut hozzá a gyógyszerhez, hogy székre, játékra vagy más tárgyra mászik, hogy elérje azt. 

Tovább olvas ...

A házipatika gyógyszerei


Közlemény 2022.05.21 - Dr. Koncsag-Szász Előd

GYÓGYSZERLISTA 2 év felettiek számára: 
♦ kétféle lázcsillapító ♦ hidrogén-peroxid 3% ♦ sebfertőtlenítő ♦ antihisztamin ♦ hasmenés gyógyszerei ♦ székrekedés gyógyszerei ♦  rehidráló oldat ♦ aktív szén ♦ saját gyógyszerek krónikus betegségre ♦ kötszerek ♦ ragtapasz ♦ olló ♦ lázmérő ♦ nedves törlő.
Továbbá kiegészíthető: ♦ hányáscsillapító (utazáshoz) ♦ torokfertőtlenítő spray ♦ orrspray ♦ probiotikum ♦ rovarcsípésre kenőcs ♦ mentolos rázókeverék ♦ emésztőenzim ♦ savcsökkentő ♦ kézfertőtlenítő ♦ egészségügyi szesz.
Egyéb: ♦ fecskendő (mércének) ♦ rovar-riasztó ♦ napolaj ♦ szőlőzsír ♦ kullancs-csipesz ♦ kesztyű.

Tovább olvas ...

Fejsérült gyermek otthoni megfigyelése


Közlemény 2021.11.14 - Dr. Koncsag-Szász Előd

Ha a kórházban történt vizsgálatok alapján az Ön gyermekének fejsérülését enyhének ítélték meg, az azt jelenti, hogy a további szövődmények veszélyét csekélynek látják és a gyermek otthoni megfigyelését és ápolását szakmailag elfogadhatónak tartják. A megfigyelés célja, hogy a nagyon kicsi eséllyel jelentkező, de veszélyes szövődményeket idejében felismerje, és megfelelően járjon el!

Tovább olvas ...