Back to Top
Ugrás a tartalomra

User

Dr. Komsa-Szikszai Sára

Marosvásárhely - Târgu Mureș

Dr. Komsa-Szikszai Sára vagyok, gyermekgyógyász rezidens, a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban. Egyetemistaként lehetőségem volt nyári gyakorlatot végezni a budapesti Heim Pál Kórházba , ill. a Semmelweis Egyes Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán.


Sunt Dr. Komsa-Szikszai Sára, medic rezident pediatru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Când am fost studentă am avut ocazia să fac practica de vară la Spitalul Heim Pál și Clinica de Pediatrie Semmelweis Nr. 1 . la Budapesta.

Dr. Komsa-Szikszai Sára

Marosvásárhely
HÍREK, ESEMÉNYEK, BEJEGYZÉSEK
csak szakembereknek nem csak szakembereknek szülőknek minden hír

A fiziológiás phimosis és annak korszerű, konzervatív  kezelése


Közlemény 2023.06.29 - Dr. Komsa-Szikszai Sára

A gyermekorvos munkája során gyakran találkozik a phimosis terápiájának kérdésével, ezért fontos, hogy meg tudja különböztetni a fiziológiás és patológiás phimosis-t. Az új nemzetközi ajánlások, fiziológiás phimosis esetén egyre konzervatívabb megoldást kínálnak, így  megóvhatjuk a gyermeket a felesleges vizsgálatoktól, fájdalmas beavatkozásoktól és sok esetben egy műtéttől is.

Phimosis: fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fityma túlér a makkon, a fitymagyűrűt pedig nem lehet hátrahúzni, mert szűkebb a makk átmérőjénél.

2 formája ismert: (A) élettani csecsemőkori fitymaszűkület és (B) kóros, másodlagos fitymaszűkület

Tovább olvas ...

Könyvajánló: Alapellátási útmutató


Ismertető 2023.05.25 - Dr. Komsa-Szikszai Sára

A Magyarországon 2015 óta használatban lévő Gyermek alapellátási útmutató (0-7 év) összefoglalja azokat a rendelőben elvégezhető vizsgálatokat, amelyek segítik a család- ill. gyermekorvos munkáját, hogy egy szakszerű, részletes képet kapjon a gyermek egészségi állapotáról és fejlődéséről. A részletes orvosi vizsgálat fejezetben megtaláljuk az adott korra jellemző fejlődési mérföldköveket, részletes leírást ad a fizikális ill. neurológiai vizsgálat kivitelezéséről és kiemeli azokat az állapotokat, amelyek a fejlődés elmaradására utalnak és további kivizsgálást igényelne

Tovább olvas ...